Rogaška Slatina s svojo več kot 400-letno tradicijo sodi med najstarejša in največja slovenska zdravilišča.

Dih jemajoče zgodovinske stavbe, prenovljen park, edinstvena naravna mineralna voda Donat Mg, svetovno znana Steklarna Rogaška in Kozmetika Afrodita so glavne značilnosti, po katerih je Rogaška Slatina prepoznavna po celem svetu.

Legenda o nastanku rogaškega vrelca iz XIV. stoletja pravi, da je Apolon, bog sonca in zdravilstva, ustavil krilatega konja Pegaza, ko je hotel odleteti na goro Parnas z besedami: »Nikar ne leti na grešni Parnas! Tam je vse sama izmišljotina in blišč puhlih ljudi. Tu, kjer stojiš, je vir zdravja in resnična božja moč. Namesto Hippocrene pij Roitschocrene, rogaški vrelec, ki je pred teboj!«

Rogaški vrelci so bili obiskovani že v antiki. O tem pričajo dokazi kot so npr. najdeni keltski kovanci iz studencev bližnje vasi. V XVI.stoletju je zanimanje za vrelce začelo strmo naraščati. Šele ozdravitev hrvaškega bana Petra zrinjskega, enega najmogočnejših fevdalcev tedanje Evrope, ki je vrelce obiskal približno l. 1665, je zdravilnim rogaškim vodam prinesel zaslužen sloves. Zrinjski je v visokih krogih pripovedoval o svoji čudežni ozdravitvi in pričel se je zdraviliški turizem. Začela se je prodaja ustekleničene mineralne vode. Narejenih je bilo tudi več analiz vode. Najpomembnejša je bila objavljena leta 1685, monografija »Roitschocrene«, ki je izšla tudi v nemščini. Že leta 1804 je bil v zdraviliškem centru nastanjen prvi zdravnik.

V zlati dobi Rogaške Slatine so se vrstili obiski mnogih vladarskih družin, plemstvo in ostali pomembneži takratnega časa. Družina Habsburg, Bonaparte, Hohenzollern, Obrenović, Karađorđević so le nekateri.

Leta 1908 so izkopali novo globoko zajetje, pri čemer so naleteli na nov izvir mineralne vode, ki je bila najmočneje mineralizirana. Poimenovali so jo Donat.

Med obema vojnama je bila Rogaška Slatina najpomembnejši in najmodernejši zdraviliški in turistično-rekreativni center v Jugoslaviji. Po koncu II. svetovne vojne se je kljub potrebni obnovi skrbno negovala tradicija zdravilišča kot vrhunske zdravstvene ustanove.

 

View the embedded image gallery online at:
https://hotelslovenija.si/rogaska-slatina#sigProGalleria881ecdb69a