Prijeten hotel Slovenija v Rogaški Slatini

Na št. 1 v Rogaški Slatini glede na ceno in kakovost

Kaj početi v Sloveniji

Slovenija je majhna vendar raznolika država. Nahaja se v srednji Evropi, med Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. V Sloveniji najdete vse najboljše, kar nudi narava: kristalno čiste vode gorskih jezer, snežne vrhove Alp, goste gozdove in topli vetrič Jadranskega morja. Državica nima le odlične lokacije, temveč tudi bogato zgodovino, ki se je začela od velike migracije Slovanov na Balkan v VIII. stoletju. Glavna atrakcija je zagotovo slikovita pokrajina in čudovita neokrnjena narava.

Ljubljana je večinoma znana zgolj kot glavno mesto Slovenije. Vendar je Ljubljana zanimiva predvsem za ljubitelje umetnosti, tako klasične kot tudi moderne.

Tukaj lahko najdete izredne primere renesančne in baročne arhitekture. Ljubljana redno gosti glasbene festivale, razstave in bienale, pa tudi mednarodni filmski festival LIFFe.

Glede na študijo, ki jo je Lonely Planet naredil leta 2014, se mesto Ljubljana uvršča med deset najzanimivejših mest v Evropi v smislu arhitekture, narave, zgodovine in gastronomije. Na severozahodu mesta je največji park v mestu - Tivoli s površino 5 km2, ustanovljen v letih Napoleonovega vladanja.

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji. Prva omemba mesta sega v leto 1164. Glavne turistične znamenitosti Maribora so gotska katedrala Janeza Krstnika (XII. stoletje), mestna hiša, zgrajena v renesančnem slogu in mariborski grad iz XV. stoletja. V Mariboru najdete tudi najstarejšo vinsko trto na svetu, staro več kot 400 let. Pozimi je zelo obiskano smučišče Pohorje, kjer se odvijajo mednarodna slalomska in veleslalomska tekmovanja.

Celje je tretje največje mesto v Sloveniji. Ustanovili so ga Rimljani v I. stoletju. Glavna turistična znamenitost mesta so ruševine srednjeveškega gradu, ki predstavljajo največji grajski kompleks v Sloveniji. Gradili so ga Celjski grofje - ena najbogatejših aristokratskih družin v Srednji Evropi. Vsako poletje Celje privlači številne turiste, pa tudi domačine s festivalom, kjer uprizorijo življenje in utrip mesta v srednjem veku.

Piran je najbolj slikovito primorsko mesto v Sloveniji, pravi biser beneške arhitekture. V mestu vlada  čudovito vzdušje med starodavnimi vetrovnimi  ulicami; čar sončnih zahodov in udobje restavracij s svežimi morskimi sadeži in domačim vinom vas bodo prevzeli. Na glavnem trgu najdete kip najznamenitejšega Pirančana - Giuseppeja Tartinija. Virtualistični violinist David Oistrakh pravi o tem človeku naslednje: "Tartini je eden izmed vodilnih osebnosti italijanske violinske šole 18. stoletja, katerega umetniška vrednost je ohranjena vse do danes." Če se povzpnete na hrib do cerkve sv. Jurija, ne le da lahko občudujete čudovito panoramo mesta Piran, ampak vam bo pogled segel vse do Benetk.  

Postojnska jama je pogosto imenovana kot glavna znamenitost Slovenije. To je povsem upravičeno, saj se nahaja na seznamu Unesca. Odkrita je bila v 17. stoletju in predstavlja sistem jam z dolžino 24,5 km. Lepota jame se ne da opisati; narava je oblikovala stalaktite, stalagmite različnih oblik in barv, velikanske jame, večstopenjske prostore in mostove čez brezno ... Pred očmi obiskovalca se pojavijo resnično čudovite slike.

Približno 10 km od Postojnske jame se nahaja Predjamski grad - eden najstarejših in najbolj znanih gradov v Sloveniji, ustanovljen v XII. stoletju. Grad je umetno vgrajen v skalo na nadmorski višini 123 m. V gradu se tradicionalno vsako leto odvija viteški turnir. Turnir se konča s srednjeveškim banketom za vse udeležence in goste festivala.

Predjamski grad je bil izbran za eno od lokacij snemanja filma Božji oklep z Jackie Chanom v glavni vlogi.

Mesto Bled je oddaljeno eno uro vožnje od Ljubljane. Nahaja se na bregovih, ki jih navdušuje lepota gorskega jezera. V središču jezera je otok, na katerem se nahaja cerkev Marijinega vnebovzetja, pri kateri je zvonec želja. Če pozvonite, se bo morda skrita želja uresničila! Najlepši razgled na jezero se razprostira iz gradu iz XI. stoletja, ki se nahaja na skali. Pot do tja ni enostavna, saj je potrebno prehoditi številne stopnice, ampak s pogledom, ki se odpre na vrhu,  je poplačan trud.

Obvezna destinacija za ljubitelje narave je Bohinjsko jezero. To je oaza miru v Alpah v središču Triglavskega narodnega parka. Poleg uživanja v neokrnjeni naravi ponuja neskončne možnosti za aktivnosti na prostem: smučanje v zimskem času ali jahanje na pobočjih in gozdovih v Bohinju poleti.